חשבתם שאג"ח הן מכשיר השקעה סולידי?
- יקיר בן סעדון
- 12 בספט׳ 2024
- זמן קריאה 2 דקות
חשבתם שאג"ח הן מכשיר השקעה סולידי?
ארבעה סיכונים שקיימים באג"ח שחשוב להיות מודעים אליהם
נכתב על ידי: יקיר בן סעדון
אנשים רבים חושבים שאיגרות חוב הן מכשיר השקעה סולידי, אשר הסיכון בו נמוך מאוד ואף אפסי. לעיתים, כאשר מביטים בתיק המורכב מאג"ח, באופן אוטומטי נראה את התיק כסולידי ולעיתים נתעלם מן הסיכונים שקיימים בהשקעה במכשיר פיננסי זה. מי שמבין, לא היה מגדיר אג"ח כמכשיר השקעה סולידי כלל וכלל אבל הוא עדין נחשב לפחות תנודתי ממניות. במאמר הבא אפרט את עמדתי ואספק הסברים על הסיכונים הבסיסיים הקיימים באג"ח, ואשר יש להביאם בחשבון בחלוקת הסיכון בתיק ההשקעות שלכם.
סיכון לחדלות פרעון/ פשיטת רגל (Default)
זהו הסיכון שהמנפיק, חברה או מדינה, לא תעמוד בכל התחייבויותיה או בחלק מהן. אג"ח ממשלתי נחשב לבטוח יותר מקונצרני(שמונפק על ידי חברות) שכן ממשלות נחשבות לבעלות סיכוי טוב יותר ביכולת הפירעון.
השקעה באג"ח קונצרניות תניב בדרך כלל תשואה גבוהה מהשקעה מקבילה באג"ח ממשלתיות כי המשקיעים ידרשו פיצוי על הסיכון לחדלות פירעון של החברה המנפיקה, כתוצאה מסיכון זה מניבה איגרת החוב הקונצרנית תשואה גבוהה יותר למשקיעים מזו של אג"ח ממשלתי דומה. פער זה נקרא גם פרמיית סיכון. אי תשלום התשואה לכאורה טובה יותר אבל כך גם הסיכוי שחלק מהחברות יגיעו לחדלות פירעון וקוני האג"ח יאבדו את כספם, במיוחד כאשר המשק נמצא במיתון.
שתי חברות פועלות כדי לאמוד את הסיכון הגלום באג"ח הקונצרניות: מעלות, החברה הוותיקה יותר, חברה בת של חברת סטנדרד אנד פורס העולמית ואשר משתמשת בסולם הדירוג שלה, והשנייה היא מידרוג, חברת בת של מודי'ס העולמית.
ככל שדירוג האג"ח גבוה יותר כך החברה נחשבת בטוחה יותר והתשואה הנדרשת של המשקיעים תהיה נמוכה יותר.
סיכון סחירות
מדובר בסיכון שלא יהיה מי שיקנה את הנכס, וכך במידה ומשקיע המחזיק באג"ח ירצה לממש את השקעתו הוא לא יצליח למכור הכל או שלא יצליח למכור בשווי ההוגן.
המשקיעים יידרשו פיצוי על סחירות נמוכה בתשואה גבוהה יותר ולכן ככל שהסחירות של האג"ח נמוכה יותר התשואה הנדרשת של המשקיעים תהיה גבוהה יותר ולהפך.
סיכון אינפלציה
זהו סיכון שקיים רק באג"ח שאינן צמודות למדד המחירים לצרכן, אג"ח צמודות למדד אינן חשופות לסיכון הנ"ל.
באיגרות שאינן צמודות, כאשר ציפיות האינפלציה עולות, התשואה הנומינלית הנדרשת על ידי המשקיעים תעלה וזאת כדי לשמור על התשואה הראלית. כאשר ציפיות האינפלציה ירדו, התשואה הנומינלית תרד גם היא. התשואה של אג"ח צמודות לא תושפע מהשינויים באינפלציה.
סיכוני ריבית ומח"מ
מח"מ זהו ממוצע משוקלל של הזמן עד לפירעון האיגרת, המח"מ גם משמש בהערכת השינוי באיגרת עם שינוי של אחוז בריבית.
כאשר הריבית במשק משתנה ב-1% מחיר אג"ח משתנה בקירוב בגובה המח"מ בכיוון ההפוך.
לדוגמא: אם הריבית עולה ב-1% ואנו מחזיקים באג"ח עם מח"מ 5 , תשואת האג"ח תעלה בגובה הריבית ומחיר האיגרת ירד בקירוב ב-5% .
ככל שהמח"מ ארוך יותר, מחיר האג"ח רגיש יותר לשינוי בתשואה ולכן אגרות חוב עם מח"מ ארוך יותר נחשבות למסוכנות יותר.
לסיכום, רוב האנשים, ואני מניח שאתה בניהם, מודעים לסיכונים הכרוכים בהרכבת תיק ממניות. אך כאשר התיק מושקע באג"ח נדמה שהתיק הוא סולידי והוא לא נתון לסיכונים גדולים, אך הנה לכם דוגמא: תיק שמורכב כולו מאג"ח ממשלתיות (חסרות סיכון כביכול) עם מח"מ ממוצע של 10 שנים, יכול להביא בשנה שהריבית עולה ב-2% להפסדי הון של 20%.
חשוב להדגיש שבאג"ח ממשלתיות הסיכונים אינם קיימים במידה ומחזיקים את האג"ח עד לפדיון.
מקווה שכעת אתם מבינים טוב יותר את הסיכונים הכרוכים בהשקעה במכשיר הזה, ושתדעו להשתמש בו בתבונה.
בהצלחה לכולם!
Comentarios